Le Mazelet

LE MAZELET is een klein wijndomein van 4ha gelegen aan de voet van de Zuidfranse Cévennes (Piémont Cévenol), ten westen van de Rhône vallei in het departement de Gard, Languedoc-Roussillon. (http://pontdugard.com/nl), omgeven door olijfbomen en authentieke middeleeuwse dorpjes.http://www.piemont-cevenol-tourisme.com/territoire/sauve

De gunstige ligging, 190m boven N.A.P., in een door heuvels omringde vallei en dus beschermd tegen de Mistral en de variëteit in grondsoort, maken de ‘terroir’ uitermate geschikt voor het maken van karakteristieke wijnen. Met de koele en heldere nachten en warme dagen op het einde van het seizoen komen onze druivenrassen Grenache, Syrah, Mourvèdre en Cabernet Sauvignon helemaal tot hun recht.

Le Mazelet is een Engels-Nederlandse samenwerking tussen Kim Nasmyth en Ronald van Breemen, beiden gepassioneerd om natuurlijke wijnen te produceren. Er worden dan ook geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en de toevoeging van sulfiet wordt tot een minimum beperkt. Onze druiven worden met de hand geselecteerd en geplukt. Deze op klei- en kalkgrond groeiende druivensoorten zorgen voor de ronde, volle en fruitige smaken, vaak aangevuld met de kruidige aroma’s uit de ‘Garrigue’.

Natuurlijke wijnen, traditie, Garrigue………. en een beetje eigenwijs zijn: dat zijn de ingrediënten die deze wijnen met ‘Le sanglier’ (het hier vaak voorkomende wilde zwijn) zo uniek en aantrekkelijk maken.

 

MAS DU MAZELET
Deze voormalige pastorie (tegenwoordig woonhuis) werd tijdens de religieuze oorlog bestormd door de troepen van rebellenleider van de Hugenoten, Jean Cavallier. Het verhaal gaat dat op een nacht in oktober 1702 het leven van de toenmalige pastoor werd gespaard in ruil voor een goed maal en wijn voor de troepen.
Deze tijd ligt ver achter ons. Wat bleef was de wijn. Na een aantal jaar van ‘t spreekwoordelijke ‘lage pitje’ zijn we sinds 2012 volop bezig met het bewerken van het land, het verzorgen van de wijngaarden en het maken van wijn.
De voormalige graanmolen, met z’n karakteristieke waterbassin, is omgetoverd tot cave. Het kloppende wijnhart van Le Mazelet.

 

 


 

 

 

 

Facebook IconTwitter Icon